De voordelen van ledverlichting

Energie verbruik: LED-verlichting verbruikt tot 90% minder energie dan de gloeilamp en 50% minder dan een spaarlamp of TL. Deze besparing is een rechtstreekse vermindering van de CO2 uitstoot.

 

Geen chemisch afval: TL-verlichting en spaarlampen bevatten stoffen (waaronder kwik) waardoor ze als chemisch afval moeten worden verwerkt. Dit is een verborgen (energie)kostenpost. De milieubelasting die de productie van dit soort lampen met zich meebrengt, laten we dan buiten beschouwing. LED kent dit nadeel niet.

 

Levensduur: Een LED gaat afhankelijk van de toepassing 15.000 tot meer dan 100.000 uur mee. Een gloeilamp ongeveer 1.000 uur en een TL of spaarlamp max. 10.000 uur.

 

Warmte ontwikkeling: LED zet veel meer energie in licht om dan conventionele verlichting, waardoor er minder warmte ontstaat. Hierdoor worden de toepassingsmogelijkheden oneindig vergroot. Belangrijke voordelen daarbij: leds zijn zeer brandveilig en leveren een secundaire CO2-besparing door een vermindering van de benodigde koelenergie.

 

Solide: LED is zeer sterk. Temperatuur, schokken, trillen, vallen, er is weinig wat de werking van de lamp beïnvloedt.

 

Bundeling: LED kan het licht gericht uitstralen. Conventionele verlichting verstrooit het licht (lichtvervuiling) en er moeten allerlei hulpmiddelen worden ingezet om een goede focus te krijgen. LED is stuurbaar in elke gewenste richting.

 

UGR waarde: UGR is de afkorting van Unified Glare Rating. Dit is een getal dat aangeeft in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. De nieuwe Europese aanbeveling voor binnenverlichting NEN-EN 12464-1 geeft in tabellen UGR waarden voor vele soorten ruimten. De UGR waarden volgens de NEN-EN 12464-1 zijn voor:

  • Kantoor UGR<19
  • Tekenkamer UGR<16
  • Verkeersruimten en gangen UGR <28
  • Gemiddeld industrieel werk UGR<25
  • Fijn industrieel werk UGR<22

 

Schakelen: LED kent geen verlies bij frequent in- en uitschakelen en komt in enkele milliseconden op volle kracht. In tegenstelling tot andere lichtbronnen die meer opstarttijd nodig hebben, waarbij dit de levensduur aanzienlijk en progressief verkort, naarmate de frequentie hiervan toeneemt. 

 

Beter werkklimaat: de ervaring toont aan dat LED-verlichting voor een prettiger en gezonder werkklimaat zorgt: er is minder warmteontwikkeling, er zijn geen storende geluiden of flikkeringen, het beeldschermkijken is rustiger en er is daglichtervaring. Hierdoor zijn er minder hoofdpijnklachten, minder vermoeidheid, betere concentratie etc. 

 

Waar wacht u nog op? Switch on.